UN Women Nederland

Bestrijding van geweld tegen vrouwen
Bestrijding van geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is een ernstige schending van de mensenrechten. Het komt in vele vormen en de gevolgen zijn diep.

Vrouwen van alle leeftijden, ras, cultuur en sociaaleconomische situaties hebben te maken met huiselijk of intiem partnergeweld, seksuele intimidatie en aanranding, vrouwelijke genitale verminking, mensenhandel, seksueel geweld in conflicten en gendergerelateerde moorden. Naar schatting heeft 35% van de vrouwen wereldwijd ooit in hun leven te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld.

Deze vormen van geweld hebben onmiddellijke en langdurige gevolgen voor de lichamelijke, seksuele en mentale gezondheid, terwijl het vrouwen er ook van weerhoudt volledig deel te nemen aan de samenleving. Geweld heeft niet alleen negatieve gevolgen voor vrouwen, maar ook voor gezinnen, gemeenschappen en landen in het algemeen.

Hoewel decennialang campagne voeren het beëindigen van gendergerelateerd geweld hoog op de nationale en internationale agenda’s heeft geplaatst, wordt er nog steeds niet genoeg gedaan om geweld te voorkomen.

Feiten en cijfers
  • Wereldwijd zijn er zo’n 736 miljoen vrouwen, bijna een op de drie, die te maken hebben met fysiek en/of seksueel geweld. Dat staat gelijk aan 30 procent van alle vrouwen van 15 jaar en ouder. Seksuele intimidatie is hier niet meegeteld. De cijfers van depressie, angststoornissen, ongewenste zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en HIV-besmettingen zijn hoger onder vrouwen die met seksueel geweld te maken hebben gehad. Ook hebben zij meer gezondheidsklachten ook lang na het geweld. 
  • Het meeste geweld komt van (ex-)echtgenoten of minnaars. Meer dan 640 miljoen vrouwen van 15 en ouder hebben dat meegemaakt, 26 procent van alle vrouwen in die leeftijd. 
  • Een kwart van de meisjes tussen de 15 en 19 jaar die al een relatie hebben gehad, hebben daarin te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld van hun minnaar of echtgenoot. Van de jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar heeft 16 procent afgelopen jaar met zulk geweld te maken gehad. 
  • In 2018 heeft een op de zeven vrouwen te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld van een minnaar of een echtgenoot. Daarna heeft de coronacrisis het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen versterkt en verhoogd.
  • Wereldwijd zijn in 2020 81,000 vrouwen en meisjes vermoord door een partner of familielid. Dat betekent dat elke 11 minuten een vrouw of meisje wordt vermoord in haar eigen huis. In 58 procent van alle moorden door een partner of familielid is het slachtoffer een vrouw of meisje. 
Voorbeeld uit Mali, Assétou Touré

Assétou Touré

UN Women/Coumba Bah

Assétou Touré is een 49-jarige vrouw uit Mali en overleefde genitale verminking. Ze heeft haar leven verder gewijd aan het tegengaan van deze praktijken. UN Women heeft haar sinds 2011 gesteund in haar strijd. Touré’s werk in Kita raakt aan de duurzame ontwikkelingsdoelen en specifiek aan SDG 5, gendergelijkheid. 

“Ik was 6 jaar toen ik werd besneden. Maar voor mij was het traumatischer om te zien hoe mijn oudere zus eraan toe was. Zij had minder geluk en had vreselijke wonden. Ze heeft het net overleefd. De littekens blijven de rest van ons leven bij ons. Waar wij wonen, gaat meer dan 80 procent van de meisjes onder het mes. 

Zo’n 20 jaar geleden besloot ik dat ik een leider en onderwijzer wilde worden en dat ik tegen gendergerelateerd geweld wilde strijden. Mijn eerste strijd was om mijn eigen dochters te redden. Ik heb er vier, nu tussen de 19 en 27 jaar en geen van hen is besneden. Het was niet gemakkelijk voor mijn echtgenoot, maar hij luisterde naar mijn argumenten. Mijn ervaring uit de eerste hand en andere getuigenissen hebben hem overtuigd.

We hebben de plicht om te zorgen dat elk meisje een waardig leven kan leiden. Ik hou van mijn baan, schaam me er niet voor en ben niet bang. Mijn rol is om levens te redden en de waardigheid van mensen te beschermen. Ik heb duizenden levens gered door vrouwen en mannen te vragen overeenkomsten te tekenen en een eed af te leggen dat ze niet zouden deelnemen aan genitale verminking en dat ze niet zouden toelaten dat het anderen zou overkomen. Gemiddeld heb ik 100 nieuwe handtekeningen per maand. Ik heb ook twee bekende besnijders in Kita, met het hoogste aantal genitale verminkingen in Mali, overgehaald om ermee te stoppen.”

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Deze verschijnt maximaal 6x per jaar.