UN Women Nederland

Humanitaire noodhulp
Humanitaire noodhulp

Wanneer een crisis zich voordoet, verandert het leven van mensen in een oogwenk. Dood, letsel, ontheemding en de vernietiging van infrastructuur en instellingen hebben daardoor gevolgen voor hele gemeenschappen.

Crisis treffen vrouwen, meisjes, jongens en mannen van alle leeftijden verschillend. Bij het geven van noodhulp moet hiervoor ook oog voor zijn.

Feiten en cijfers
  • 125 miljoen mensen hadden in 2015 humanitaire hulp nodig.
  • Conflicten raken vrouwen, meisjes mannen en jongens anders. Vrouwen en meisjes lopen meer risico vanwege de vlucht en de afbreuk van beschermende structuren en steun. Ze hebben ook meer zorgtaken, zoals het regelen van eten en drinken en ziekenzorg.
  • Zo’n 35 procent van de vrouwen hebben seksueel of fysiek geweld meegemaakt. En gender gerelateerd geweld neemt toe als er conflicten zijn. Meer dan 70 procent heeft te maken gehad met gender gerelateerd in een crisis.
  • In 2015 hebben ongeveer 65 miljoen mensen gedwongen hun woonplek moeten verlaten door geweld of vervolging. Daarnaast zijn ongeveer 89 miljoen mensen getroffen door een natuurramp.
  • Alle vormen van geweld nemen toe tijdens rampen en als mensen op de vlucht slaan.
Voorbeeld uit Tadjikistan, Surayo Mirzoyeva

Surayo Mirzoyeva

UN Women / Humairo Bakhtiyar

Surayo Mirzoyeva (41) nam deel aan een zelfhulpgroep met steun van het UN Women project voor versterking van verlaten vrouwen en arbeidsmigranten in Tadjikistan. Dit project heeft meer dan 3.000 dorpelingen in Fathobod voorzien van schoon drinkwater. Duurzaam ontwikkelingsdoel 6 pleit voor universele en gelijke toegang tot veilig en betaalbaar drinkwater voor iedereen. 

“We dronken water uit dezelfde vijver als het vee en er waarden regelmatig infectieziekten rond. Veel mensen in onze regio leefden jaren zonder schoon drinkwater. Zij hadden weinig hoop dat er ooit iets zou veranderen. We hebben gebeden voor regen, zodat we dat konden opvangen en gebruiken. Onze gewassen groeiden niet, omdat ze geen water kregen. Vrouwen moesten uren lopen om water uit de rivier te houden. Toen mijn man in Rusland is vermoord, moest ik alles alleen regelen. Ik heb vijf kinderen die ik moest wassen, hun kleren moesten gewassen en ik moest voor ze koken. Hoeveel liter water kan een vrouw dragen op een dag? We hadden nooit genoeg.

Ons dorp had geen drinkwater tot ik onlangs met een groep vrouwen het heft in eigen handen heb genomen om dat te veranderen. In 2014 is met de hulp van non-gouvernementele organisaties schoon drinkwater ons dorp ingekomen. Met mijn vriendinnen vormde ik een groep en we kregen 87.000 dollar toegekend om 14 kilometer waterleiding aan te leggen naar ons dorp. We hebben het hele dorp gemobiliseerd en hebben dag en nacht aan de pijpleiding gewerkt. Uiteindelijk brachten we zo water naar ons dorp. Dit was een kleine overwinning voor ons. We wilden meer doen om ons leven te verbeteren. We hebben plannen voor een boerderij en kleine kassen om producten te verbouwen. We hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Deze verschijnt maximaal 6x per jaar.