De wereldwijde coronacrisis strooide ook roet in het eten voor de allereerste Nederlandse Orange Walk, tegen geweld tegen vrouwen. Daarom komt er op 7 december om 12 uur een digitaal alternatief om toch nationaal aandacht te vragen onder de noemer: ‘Break the silence around violence’. Olcay Gülsen, ambassadeur voor UN Women Nederland telt af, tijdens een megazoomsessie waarin iedereen apart van elkaar toch samen een vuist kan maken tegen geweld tegen vrouwen.

Er heerst nog altijd te veel taboe en stilte rondom geweld tegen vrouwen, en daarom nodigen wij iedereen uit om precies om 12.00 voor 1,5 minuut lang zo veel mogelijk lawaai te maken. Met hulp van de overheid, in vorm van het maandelijkse luchtalarm. Marije Cornelissen van UN Women Nederland, initiatiefnemer van de Orange digidemo: “Het is hoog tijd om alarm te slaan over de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland; geweld tegen vrouwen. Dus trek je koekenpan uit de kast, blaas op een fluitje of klap zo hard als je kan om steun te betuigen aan vrouwen in geweldsituaties.”.

De digidemo valt midden in de 16-dagen-van-Actie van de Internationale Orange the World campagne. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en eindigt op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Link naar het event op Facebook: https://fb.me/e/1VoVkUfEc
Link naar de zoom: https://us02web.zoom.us/j/86163755863

Programma 7 december
11.45 Digitale deuren open met beelden van the Orange campagne in de afgelopen week
11.53 Welkom en aftellen met Olcay Gülsen
12.00 Lawaai maken
12.02 Afsluiting