De Nederlandse Vrouwen Raad heeft Enaam Ahmed Ali voorgedragen als de VN Vrouwenvertegenwoordiger 2022. Enaam is sinds 2019 penningmeester bij UN Women Nederland. “We zijn supertrots dat Enaam hier voor is gekozen. In de tijd dat zij actief is als penningmeester bij ons hebben wij haar leren kennen als een gepassioneerde en gedreven vrouw die de stem van velen kan laten horen”, zo stelt Marit Maij, voorzitter van het bestuur van UN Women Nederland.

Als Vrouwenvertegenwoordiger zal Enaam in oktober 2022 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) toespreken en aandacht vragen voor de impact die het klimaat en technologie hebben op de welzijn en de sociaal-economische positie van vrouwen wereldwijd. Een actueel onderwerp dat steeds urgenter wordt.

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1947 heeft Nederland als enige land een speciale Vrouwenvertegenwoordiger die elk jaar de wereldleiders toespreekt en aandacht vraagt voor gendergelijkheid. Nederland heeft daarmee een unieke en leidende positie in de wereld. Enaam wordt de tweede vrouw binnen UN Women Nederland met deze functie. Directeur Marije Cornelissen was VN vrouwenvertegenwoordiger in 2016.