Twee weken zijn de informateurs Wouter Koolmees en Johan Remkes nu aan de slag. Is dit de bekende stilte voor de storm? Over niet al te lange tijd zullen de kanshebbers voor ministersposten en staatssecretariaten ons om de oren vliegen. Nu is dan ook het moment om de gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in het Nederlandse kabinet centraalte stellen, zo vinden UN Women Nederland, WOMEN Inc. en Stem op een vrouw. Gezamenlijk roepen zij VVD, D66, CDA en ChristenUnie dringend op om te kiezen voor kwaliteit: zorg na meer dan 100 jaar vrouwenkiesrecht eindelijk voor een kabinet dat voor 50% uit vrouwen bestaat. Om die wens te onderstrepen is er een petitie gestart.

Zie ook de video

Onderzoek toont aan dat gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in de politiek bijdraagt aan goede besluitvorming. Helaas is Den Haag daar nog niet. Al in 1918 kwam de eerste vrouw in de Tweede Kamer, maar pas in 1956 werd er voor het eerst een vrouw minister. Nog steeds is het hier nog nooit voorgekomen dat een kabinet uit 50% of meer vrouwen bestaat. Nederland wordt rechts en links ingehaald door landen als Canada, Frankrijk, Spanje en zelfs landen waar het met gendergelijkheid op de Gender Gap Index slechter gesteld is dan in Nederland zoals Nicaragua, Albanië en Rwanda. Dat betekent ongelijke kansen voor vrouwelijke politici én een gemiste kans op kwalitatief beter beleid. Want hoe meer de politiek een afspiegeling is van onze samenleving, hoe beter hun besluiten aansluiten op die samenleving.

Naast een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in het kabinet, roepen de organisaties ook op om gendergelijkheid in de formatie een rol te laten spelen door verbeterde voorzieningen en concrete wet- en regelgeving die gendergelijkheid bevorderen in te voeren. Denk aan een investering in de kinderopvang, wetgeving rond gelijke beloning of investeringen in onderzoek naar het vrouwenlichaam. Fix the system, not the women.