De coronacrisis treft iedereen wereldwijd, maar zeker niet iedereen op dezelfde manier. De tweedeling tussen rijk en arm, weerbaar en kwetsbaar wordt steeds groter. Helemaal onderaan de ladder staan vrouwen in ontwikkelingslanden. Die hun inkomsten als dagloner, marktverkoopster, textielarbeidster of illegale hulp zien verdwijnen. Die meer dan ooit blootstaan aan seksueel en partnergeweld, terwijl hulpdiensten stokken. UN Women roept regeringen op om bij alle coronamaatregelen rekening te houden met de positie van vrouwen en meisjes, zodat zij niet de grootste verliezers van deze crisis worden. Sommige landen luisteren, velen ook niet. Intussen doen we wat we kunnen. Soms voelt het als dweilen met de kraan open; armoede onder en geweld tegen vrouwen blijven rap stijgen. Maar we blijven stug doorzetten, iedere vrouw die we wel kunnen helpen is er eentje.

Noodhulp aan de meest kwetsbare vrouwen en meisjes
UN Women werkt uit alle macht aan noodhulp voor de vrouwen en meisjes die het meest kwetsbaar zijn. We zijn heel blij met de donaties die we van jullie hebben ontvangen op onze eerste roep om hulp voor het Emergency Fund. Met 15 euro kunnen we bijvoorbeeld al een maand voedsel en zorg bieden aan een vrouw in een opvanghuis, die geweld thuis is ontvlucht. En voor 75 euro kunnen we een alleenstaande moeder met haar kinderen in quarantaine een maand lang van eten en hygiëneproducten voorzien. Maar er zijn nog honderdduizenden vrouwen die we nog niet kunnen bereiken. Iedere euro wordt direct besteed waar de nood het hoogst is en er is blijvend tekort aan middelen. Als je iets kunt missen in deze tijden, is dat heel welkom!

Marije Cornelissen, directeur UN Women Nederland