Soroptimisten komen al jaren op voor de rechten van vrouwen. Club de Reestlanden wilde graag gehoor geven aan de oproep van UN Women Nederland de vrouwen in Afghanistan te helpen. Samen met sopraan Sinje Kiel van culturele stichting De Markiezin van Drenthe ontstond het idee voor het geven van een benefietconcert. “Ik heb begin van het jaar een mooi, intiem programma samengesteld met steun van het Fonds Podiumkunsten maar kon het vanwege de corona pandemie nu pas uitvoeren. En terwijl de culturele wereld ontdooit en barst van zomers enthousiasme en post lockdown euforie, is de situatie in Afghanistan schrijnend, hoe mooi is het dan om met een benefietconcert een bijdrage kunnen leveren aan dit goede doel!” aldus een enthousiaste Sinje Kiel.

Muziek als universele verbondenheid
“Als kind van echte jaren zestig ouders waren maatschappelijke thema’s vanzelfsprekend onderdeel van mijn opvoeding en ontwikkeling. In groep 8 kende ik de beroemde anti-oorlogs hymne Blowin’ in the wind uit mijn hoofd. Mijzelf op gitaar begeleidend zong ik als puber vooral protestsongs van de vredesbeweging. Ik was woedend en muziek gaf mijn gevoel een stem. Nu ik, decennia later, als inmiddels klassiek geschoolde zangeres mijn programma Lullabies en nachtmerries zing, doe ik eigenlijk weer hetzelfde. Liederen zingen vanuit een innerlijke noodzaak, ditmaal begeleid door een professionele gitarist. Het programma is ontstaan vanuit mijn eigen ervaringen als moeder. Met een lach en een traan zing ik wiegeliedjes voor mijn publiek, waarvan iedereen ooit kind was van een moeder en velen ook zelf liederen zingen voor hun kinderen. Deze concerten met repertoire uit diverse culturen en met muziek door de eeuwen heen, zijn uitdrukking van een universele verbondenheid. Waarin altijd ouders het beste wensen voor hun kind en het ergste vrezen. Het behoeft geen uitleg, dat oorlog tot de grootste uitdagingen behoort als het erom gaat levens te beschermen. Mij te verbinden aan het goede doel via UNWomen was dan ook vooral vreugdevol. Niet alleen heeft het geld opgeleverd, het heeft bovendien de betekenis van mijn zang versterkt en voor verbinding gezorgd. Tussen de luisteraars en donateurs maar bovendien met mensen elders op de wereld.”

Het concert vond plaats op 4 september in een goedgevulde kerk in IJhorst. Door bezoekers en donateurs is een bedrag van € 1.762,- bij elkaar gebracht voor de vrouwen in Afghanistan. Een geweldig resultaat!

Doneer ook voor Afghanistan!